דילוג לתוכן

מעונות יום שיקומיים

עלינו

השנים הראשונות הן קריטיות להתפתחותו של כל ילד.

כאשר לילד יש עיכוב התפתחותי, הוא זקוק לעזרה ולתיווך רבים יותר, ויש משמעות גדולה יותר לשלב שבו הוא יקבל אותם: ככל שנקדים לתת לו את העזרה הדרושה, עולה הסיכוי שלו להגיע בעז"ה להישגים רבים וטובים יותר.

נבחרת המקצועניות שלנו במעונות השיקומיים משקיעה את כל הכוח והלב כדי לנצל את חלון ההזדמנויות הזה ולהביא את התינוקות והפעוטות למקסימום ההישגים שאליהם הם יכולים להגיע עם מתן עזרה מותאמת, ולמקסימום אושר – להם ולמשפחתם.

"פתחיה" היא הראשונה בתחום המענה הטיפולי לתינוקות ופעוטות בעלי צרכים מיוחדים.

עוד לפני שהוחל חוק מעונות יום שיקומיים, "פתחיה" כבר הפעילה מסגרת לפעוטות בעלי תסמונת דאון שהלכה וגדלה משנה לשנה, ובשנת 2000, עם חקיקת חוק מעונות יום שיקומיים, הוכרזה הכיתה ששכנה בשכונת רמות כ"מעון יום שיקומי".

בתשס"ה (2005), זכתה "פתחיה" בתואר "זכיינית מס' 1 להפעלת מעונות יום שיקומיים" מטעם משרד הרווחה ומשרד הבריאות – הודות לצוות המקצועי המוביל שלה, המאגד בתוכו מקצועני חינוך וטיפול במקצועות הבריאות מהשורה הראשונה.

כל מעונות "פתחיה" בנויים על פי הפרוגראמה למעונות יום שיקומיים, נושאים רישיונות הפעלה של משרד הרווחה ועומדים תחת בקרה ופיקוח של משרד הרווחה והבריאות.

בתשע"ד (2014)זכתה העמותה בהכרה מטעם משרד הרווחה, והיא מופיעה ברשימת הספקים הארצית להפעלת מעונות יום שיקומיים בכל המחוזות ועבור כל האוכלוסיות.

ל"פתחיה" שבעה מעונות יום שיקומיים ברחבי הארץ: חמישה מעונות רב-נכותיים בירושלים (2), בית שמש (2), ומודיעין עילית; ושני מעונות תקשורת בבני ברק ובגן יבנה.

הגישה

כדי למקסם את אפקט השהייה של הפעוט במעון מכל הבחינות, אנחנו משקיעים אינספור משאבים בעיצוב הסביבה הלימודית והטיפולית.

המעונות שלנו מאובזרים במיטב הציוד החדיש, בערכות אבחון עדכניות ובמתקני חצר מותאמים ומונגשים. כל פינה מעוצבת מתוך חשיבה מקצועית, באופן מזמין ומזמן התנסות.

הצוות שלנו

נבחרת המקצועניות שלנו נבנית על פי דרישות מכרז משרד הרווחה להפעלת מעונות יום שיקומיים, וכוללת: מנהלת, עובדת סוציאלית, צוות הדרכה פדגוגי, צוות מקצועות הבריאות – מרפאות בעיסוק, קלינאיות תקשורת ופיזיותרפיסטיות, גננות בעלות תואר בחינוך מיוחד, סייעות ודיאטנית. במעונות שבהם ישנם ילדים הזקוקים לטיפולים רפואיים פולשניים, ישנה גם אחות רפואית מוסמכת. הצוות הטיפולי כולו בעל תארים ורישיונות רלוונטיים כנדרש על פי החוק.

כשאנחנו בוחרים את המאסטריות שלנו אנחנו שמים דגש על מקצועיות על וניסיון מעשי בשטח, אבל לא מסתפקים בקיומם אלא ממשיכים לפתח ולשדרג אותם: לאורך שנת הלימודים זוכה הצוות למפגשי הדרכה ולהשתלמויות מקצועיות מקדמות.

מטעם משרד הבריאות, האחראי על התברואה והפן המקצועי-טיפולי של המעון, זוכה המעון לליוויה של דיאטנית שבונה, יחד עם הצוות החינוכי והטיפולי, תפריט אישי לכל ילד. התפריט מותאם לילד  גם מבחינת אספקת אבות המזון וגם מבחינת יכולתו האינדיבידואלית בתחומי הלעיסה, הבליעה ושאר התפקודים הפיזיולוגיים הקשורים באכילה. כמו כן, מושם דגש על הגיוון באוכל ועל חשיפה לטעמים ולמרקמים חדשים, כדרך לקידום הסתגלותו המיטבית של הפעוט לעולם.

סדר יום ותוכניות חינוכיות

סדר היום הטיפולי של ילדי המעון

סדר היום הטיפולי של ילדי המעון הוא אינטנסיבי, דורש ומתיש. חשוב לנו שלצד זאת, הילדים שלנו יחוו הנאה, הצלחה ועניין, הזדמנויות לחקירה וללמידה והתנסויות חברתיות שונות, כמו בכל מעון רגיל.

כל תחום, גם הטריוויאלי ביותר, נלמד באופן מקצועי ומלווה על ידי נשות מקצוע מומחיות בתחום.

דוגמאות מהשטח:

  • תחושה – נערכת בחינה מעמיקה של הפרופיל האינדיבידואלי של הילד, פרופיל של אשת המקצוע המטפלת בו, ואלה חומרים ומרקמים מתאים ונכון להגיש לו. כל הנתונים נלקחים בחשבון, ופעילות "רגילה" של משחקי חול, מים וצבע, מקבלת משמעות עמוקה ומקדמת.
  • תקשורת – איך נספר סיפור לפעוט המיוחד? איך נתווך לו את העולם שבחוץ? באיזה כלי הוא ישתמש לתקשורת גם בבית, מחוץ לשעות המעון? בכל פרט מושקעת מחשבה מעמיקה ומשאבים של למידה, התמקצעות וליווי, כדי להעניק לכל פעוט את המענה הנכון, המהנה והמקדם ביותר.

 

הטיפול במעון מתבצע לאורך כל שעות היום, תוך כדי פעילות יומיומית ובתוך הסביבה הטבעית של הילד. הצוות וההורים מקבלים הדרכה כיצד להעביר את הלמידה גם לסביבה שמחוץ למעון – לבית, לגינה, לחיים – וכיצד להמשיך לתרגל אתו באופן פונקציונלי.

אנו מאמינים שכל מיומנות נרכשת מתוך חוויה והקשר

אחת החוויות הייחודיות שאנו מנגישים לפעוטות שלנו היא השהות בחדר הסנוזלן – סביבה רב חושית טיפולית ומקדמת.

meonot-yom-4
משתלבים מההתחלה // שילוב במעונות

כדי להעניק לילדים שלנו את היתרונות של השתלבות בחברה הבריאה, מבלי להפסיד את היתרונות של העבודה האינטנסיבית במעונות היום השיקומיים, אנו נהנים מהסמיכות למעונות היום "בית יעקב" ומהיכולת לשלב בהם את הפעוטות שיכולים ליהנות ולהיתרם מכך.

סוג פעילות מתאימה לשילוב, משך זמן השילוב ואופיו – נקבעים על ידי נשות המקצוע לפי היכולות האישיות של כל פעוט ולפי מטרות הקידום שלו. לדוגמה: פעוט שעשוי ליהנות ולהיתרם מאכילה משותפת ישולב בשעת הארוחה, חברו ישתלב בשעת הפעילות במוזיקה או בשעת העבודה בחומרים שונים.

לטובת פעוטות המסוגלים לשהות בחברה בריאה, אך זקוקים לחברה מצומצמת יותר (לדוגמה, בגלל לקות שמיעה או קשיים רגשיים כגון חרדה משינוי מסגרת, ועוד) – ניזום חשיפה מבוקרת ומצומצמת: נזמין קבוצת פעוטות מהמעון הרגיל של "בית יעקב" לפעילות משותפת במעון "פתחיה" – כמו, למשל, פעילות בחדר סנוזלן בהדרכת מרפאה בעיסוק, קלינאית תקשורת או גננת.

meonot-yom-5
מתקדמים ביחד // קשר עם משפחה

אנחנו ב"פתחיה" מאמינים כי לקשר ההדוק, לאמון ולשיתוף הפעולה בין הורי הילד לבין צוות המעון, יש חלק גדול מאד בהתפתחותו של הילד. הצוות המקצועי צועד עם ההורים לאורך כל הדרך בהדרכה מעשית לתרגול בבית וגם בתיווך למען הילד.

מחברת קשר יומית המתארת את שעבר על הילד במעון מבחינה טיפולית, לימודית וחווייתית עוברת בין ההורים לגננת ושני הצדדים מעדכנים בהתפתחויות חשובות. דלת המעון פתוחה בכל עת לביקורי הורים – לשיחה, להדרכה ולצפייה בטיפולים במקצועות הבריאות – נוסף לימי תצפית יזומים ומרוכזים המתקיימים פעמיים בשנה, ולקיום מפגשים חווייתיים של הורים-ילדים.

העובדת הסוציאלית של המעון זמינה עבור ההורים למתן תמיכה והכוונה במגוון אופנים. כל הורה מוזמן להיעזר על פי הצורך במגוון האפשרויות שמציע המעון, כמו: מפגשים טיפוליים קבועים, קבוצות תמיכה להורים, הדרכת הורים לגבי הילד וההתמודדות המשפחתית, הכוונה בנוגע למיצוי זכויות, ובכל חשיבה והתלבטות בצומת משמעותית עבור הילד כמעבר מסגרת וכדומה. מעת לעת נערכות גם סדנאות חווייתיות ומעשירות, כמו סדנת עיסוי תינוקות.

מתוך הכרה כי המעגל המשפחתי כולו שותף בגידול הילד בעל הצרכים המיוחדים, אנו שמים לב גם למשפחה המורחבת ומקיימים קבוצות תמיכה ופעילויות לאחים ואחיות, ואף לסבים וסבתות.

הצוות משקיע רבות בהקניית הרגלי אכילה לילדים, על מנת שיוכלו להשתלב בארוחות משפחתיות בבית ואצל קרובי משפחה. אלו הזדמנויות חשובות במיוחד לקבלתו כחלק טבעי ואהוב מהמשפחה המורחבת

מידע שימושי

שעות פעילות המעונות:
בימים א' – ה' 7.30-15.30
ביום ו' 7.30-12.00

הסעות
פעוטות השוהים במסגרת מעון יום שיקומי זכאים להסעה מטעם הרשות המקומית שבה הם גרים ובאחריותה. זמני היציאה בבוקר וההגעה אחר הצהריים מתואמים מול מתאמת ההסעות ברשות המקומית.

הזכאים למעון יום שיקומי הם:

  • פעוט מגיל חצי שנה עד 3 שנים שהוכר על ידי ביטוח לאומי כזכאי לגמלת ילד נכה
  • פעוט מגיל שנה שעבר וועדת אבחון ונמצא שיש לו מוגבלות שכלית התפתחותית
  • פעוט שנקבע על ידי מכון להתפתחות הילד שרמת ה DQ-שלו היא 55 ומטה
  • פעוט עם פגיעה נוירולוגית המתבטאת בלקות מוטורית קשה בשתי גפיים לפחות
  • פעוט בעל מוגבלות משמעותית ו/או נסיבות משפחתיות העלולות לגרום לפגיעה משמעותית בהתפתחותו.

שאלת השאלות! והתשובה עליה תלויה בגורמים שונים. לדוגמה, חשוב לבדוק מה רמת הפגיעה המוטורית, ובאיזו מידה היא משפיעה על תפקודו החברתי של הילד ועל רמת התסכול שהוא חווה בשל אי היכולת שלו להשתתף במשחקים ופעילויות.

התשובה תלויה גם במצבו הרפואי של הילד, שמשפיע על האפשרות שלו ללמוד במעון רגיל. לדוגמה, יש טיפולים מסוימים, כמו הזנה דרך גסטרוסטום, שאינם ניתנים במעון רגיל (אלא במימון ההורים ובאחריותם בלבד).

במקרים רבים, הפתרון האופטימאלי עבור ילד בעל לקות התפתחותית גופנית וקוגניציה תקינה הוא מעון שיקומי עם אפשרות שילוב בכיתת מעון רגילה, בליווי סייעת צמודה.

לקראת תחילת שנת הלימודים, הצוות משקיע מחשבה רבה בשיבוץ הכיתות. השיקולים הנלקחים בחשבון הם: גיל, יכולות קוגניטיביות, יכולות מוטוריות, טמפרמנט, בקשות מיוחדות של ההורים ועוד. המטרה היא שכל ילד ימצא בהרכב הכיתתי גם אתגר וצמיחה וגם ביטחון רגשי ופיזי. במהלך השנה נבחנת החלוקה, וכשנראה שילד אינו מוצא מענה נכון בכיתה בה שובץ נעשה מאמץ משמעותי לשנות זאת.

ההסעות הן באחריות אגף הרווחה ברשות המקומית.

אכן, ילדי תסמונת דאון רוכשים בעצמם את מיומנות ההליכה, אך האופן שבו הם עושים זאת משמעותי מאד לאיכות ההליכה ולגיל שבו הם יתחילו ללכת. כמו כן, במעון נרכשות מיומנויות חשובות נוספות, כמו: ריצה וקפיצה, עליה וירידה במדרגות, ומשחקי כדור – שלא בהכרח יירכשו באופן עצמאי ונכון. התרגול החוזר שנערך במעון יום יום מקדם את רכישת המיומנות, מאפשר לה להתרחש בגיל מוקדם יותר, ומעלה את איכות ההליכה ואת הקצב שלה.

ליצירת קשר

ציפי שרייבר
מפקחת
050-4150119
[email protected]

שיפי רוט
רכזת
054-8458424
[email protected]

דבורי יונה
מנהלת מעון רמות
058-3247627
[email protected]

מלכי דלבקוביץ
מנהלת מעון הר נוף
054-8470887
[email protected]

רבקה אינגבר
מנהלת מעון שתילי חינוך – בית שמש
050-4106028
[email protected]

רבקה הלל
מנהלת מעון רב פפא – בית שמש
052-7639968
[email protected]

חדוה יפה
מנהלת מעון מודיעין עילית
052-7688360
[email protected]

שכר לימוד ותשלומים

קיימת השתתפות הורים בתשלום עבור שהות הפעוט במעון היום השיקומי.

ההשתתפות משולמת לרשות המקומית ולא למעון עצמו, כך שלמעון אין כל קשר לשכר הלימוד.

גובה ההשתתפות נקבע בהתאם להכנסה הממוצעת לנפש במשפחה.

רק לאחר הקמת ההרשאה יתאפשר לפעוט להתחיל בטיפולים.

מה נכניס לכאן לבינתיים?