גני השפה וגני ההתפתחות של פתחיה מעניקים חממה חינוכית וטיפולית מקדמת עבור ילדים שעברו ועדת זכאות ואיפיון ונמצאו בעלי לקות שפתית ו/או רגשית. הקבוצה החברתית בגן מונה בדרך כלל עד 12 ילדים, מה שמאפשר להעניק לכל ילד תשומת לב אישית והתייחסות פרטנית בכל אחת מהפעילויות.
מטרת העל של גני השפה וגני ההתפתחות היא לצמצם פערי התפתחות שונים בין הילד לקבוצת בני גילו, להקנות לו כלים ומיומנויות ולהעצים את יכולותיו, על מנת שיוכל בהמשך להשתלב במסגרת החינוך הרגיל.
כל ילד הלומד בגן שפה זכאי ל"סל שח"מ" – שעות טיפול במקצועות הבריאות: קלינאות תקשורת, ריפוי בעיסוק וטיפול רגשי. הטיפולים ניתנים כחלק אינטגרלי ממהלך סדר היום בגן, מה שחוסך מההורים את הצורך לקחת בעצמם את הילד למרפאות התפתחותיות, בשעות אחר הצהריים או על חשבון שעות עבודה.
גני השפה וגני ההתפתחות של פתחיה מעוצבים ומאובזרים ברמה גבוהה, ומהווים סביבה לימודית מזמינה ומקדמת. בכל גן חדרי ספח לטיפולים אינדיבידואליים, עם ציוד חדיש וערכות אבחון עדכניות.
צוות המקצועניות של "פתחיה" עובד בשיתוף פעולה עם צוות הפיקוח וההדרכה של משרד החינוך, מצטיין בכל קריטריון וזוכה להערכה רבה.
השילוב
הילדים של פתחיה נהנים מתוכנית שילוב אופטימלית, תוצאה של שיתוף פעולה אפקטיבי עם רשת גני הילדים "בית יעקב". עבור כל ילד נבנית תוכנית שילוב אישית, בהתאם למטרות הקידום הספציפיות שלו ובהתאם למטרת העל – צמצום פערים והכשרה מקסימלית ללימודים במערכת הרגילה.
כאשר הדבר מתאפשר, אנחנו משקיעים משאבים רבים בבחירת מבני הגנים ושיבוץ הכיתות בקרבת מקום, כדי שהשילוב יהיה טבעי וזמין.
המעטפת
מעבר לקשר היום-יומי עם הורי הילדים שלנו, ולתקשורת פתוחה, זמינה ומכבדת – משפחת "פתחיה" צועדת יד ביד עם משפחות הילדים ומציעה מעטפת תמיכה וליווי גם מחוץ לשעות הגן. בין היתר, מתקיימות קבוצות תמיכה להורים; ימי חוויה לאחים; ו"נופש חיל" – נופשון אימהות מסובסד בתנאי אירוח מפנקים.
הצוות בגן השפה / ההתפתחות מונה:
הצוות הטיפולי כולו בעל תארים ורישיונות רלוונטיים כנדרש על פי החוק.
הדרכה שוטפת
מערך הדרכה מקצועי תומך בצוות מקצועות הבריאות ומלווה אותו באופן שוטף. צוות הגן כולו נהנה מהגגה מקצועית על ידי רופאי הבית של פתחיה: רופאי ילדים בעלי התמחות בהתפתחות הילד ובנוירולוגיה של הילד.
השתלמויות
הנהלת "פתחיה" בונה מערך השתלמויות שנתי, שההשתתפות בו היא חובה (וזכות!) עבור כל נשות הצוות בגנים. במסגרת ההשתלמויות מקבל הצוות כלים חדשים לבנייה וליישום של תוכניות לימודים, להתמודדות מיטבית עם אתגרים בגן ובניהולו, לאבחון עדכני ועוד.
סדר היום, רשימת המטרות החינוכיות והלימודיות והתוכניות הפדגוגיות והטיפוליות בגנים, נבנים בליווי צוות ההדרכה והפיקוח, בהתאם לאפיון הילדים ולדרישות משרד החינוך. בישיבות צוות הנערכות מעת לעת, נבחנים ההישגים ובמידת הצורך נערכים שינויים והתאמות.
בגן השפה או ההתפתחות נהנה הילד מתוכנית לימודים מכוונת מטרות קידום ומסל שעות טיפול במקצועות הבריאות על ידי קלינאית תקשורת, מרפאה בעיסוק ומרפאה רגשית. מעבר לסל זה, ב"פתחיה" מפתחים כל העת תוכניות העשרה המעצימות את מיומנויותיו ויכולותיו של הילד, בדגש על פיתוח כישורי חברה והקניית אסטרטגיות למידה וניהול.
סדר היום כולל פעילויות המקדמות את השתתפות הילדים בהקשרים הרגשיים, החברתיים, השפתיים, הקוגניטיביים והמוטוריים – לכל ילד על פי החוזקות והקשיים הספציפיים שלו.
צוות מקצועות הבריאות מלווה את העבודה בגן, ובשיתוף עם הגננת משלב את העבודה בתחומים השונים, בהקשרים הרלוונטיים בסדר היום בגן.
בתחילת שנת הלימודים עורך צוות הגן מיפוי מעמיק ובונה, בהנחיית צוות הפיקוח וההדרכה, תוכנית קידום אישית ומדויקת (תל"א) לכל תלמיד. התוכנית כוללת את המטרות האישיות של כל תלמיד, ואת האמצעים להשגת המטרות האלו, לרבות המינון והאופי של דרכי ההתערבות של עובדות מקצועות הבריאות. התוכנית אינה מתייחסת רק לנקודות הקושי הדורשות טיפול, אלא מתייחסת גם לנקודות החוזק של הילד ולדרכים למנף ולהעצים אותן.
ההתערבות הטיפולית בגנים יכולה לכלול שילוב של טיפולים יחידניים או בצמדים, קבוצתיים או כיתתיים, בסביבות המשתנות על פי תוכניתו האישית של התלמיד: בחדר הטיפולים, בגן, בחצר, במהלך הלמידה, בהפסקה, בזמן הארוחה או בפעילויות שונות כמו משחקים או טיולים, ועוד.
כדי להגיע למקסימום התוצאות המשמעותיות, המטפלות במקצועות הבריאות נמצאות בקשר ובשיח רציף עם מנהלות הגן ועם ההורים, צופות ומתערבות בהקשרים מגוונים במהלך היום בגן.
התוכנית האישית משולבת במומחיות בתוכנית לימודים כלל-גנית (תלג"ן) עשירה ומושקעת. תוכנית הלימודים בגני השפה ובגני ההתפתחות תואמת את תוכנית הלימודים בגני "בית יעקב" הרגילים, בתוספת העשרות מגוונות.
עבור כל ילד נבנית תוכנית שילוב אינדיבידואלית, בהתאם למטרות הקידום האישיות שלו ולמטרת העל, שהיא צמצום פערים והכשרת הילד להשתלבות מיטבית בחינוך הרגיל. במסגרת ההתאמה האישית, אנו מאתרים עבור כל ילד את הזמן האידיאלי, שבו הוא ירוויח את המקסימום מהשילוב. כך נוכל לגלות ילד המשתלב בגן הרגיל בשעת היצירה, וילד אחר – דווקא בזמן הארוחה.
מסיבות חגים, יום שישי וימי הולדת נחגגים במשותף.
בפתחיה קיימת גישת עבודה ייחודית, על פי המודל האקולוגי, שיוצרת מעטפת מושלמת של קידום בו-זמני – בכל התחומים, ולאורך כל היום, על ידי כל השותפות בצוות.
כל אחת מהשותפות הצוות מעודכנת במטרות הקידום האינדיבידואליות של כל ילד, ופועלת על פיהן. לדוגמה: כאשר קלינאית התקשורת מציבה מטרת קידום בתחום השפה, גם המרפאה בעיסוק משלבת תרגול שפתי מתאים בזמן עבודתה עם הילד; והגננת ממשיכה את העשייה בשעות הריכוז, המשחק המשותף וארוחת הבוקר.
גם בשעות הצהרון נשמר הרצף הטיפולי, בזכות הדרכה שניתנת לצוות הצהרון על ידי הצוות החינוכי וצוות מקצועות הבריאות של הגן.
הקידום נעשה באופן אינטגרלי, טבעי, נינוח ונעים ובשיתוף פעולה מלא של כל הצוות.
ב"פתחיה" מתנהלים בשקיפות מלאה, ומאמינים בכוח ובתרומה של שיתוף פעולה בין המסגרת הטיפולית למסגרת הביתית. באמצעות מחברת קשר, ההורים מקבלים דיווח יומיומי על הנעשה בגן: אלה טיפולים קיבל הילד, וכיצד יש להמשיך לעבוד ולתרגל אתו בבית.
אנחנו מאמינים שקשר רציף עם ההורים, שיתוף פעולה ואמון הדדי הם כוח חיוני להצלחה. ההורים הם אלה שמכירים את הילד, כמו שרק הורים יכולים להכיר, והם נמצאים אתו ברוב שעות היום.
הצוות מעודד קשר פתוח וחשיבה משותפת עם ההורים, זמין וקשוב לבקשות וגם מזמין את ההורים להעלות יוזמות פרטיות הנוגעות לטובת ילדם האישי ו/או לטובת הילדים וההורים כולם.
שעות פעילות הגנים:
בימים א' – ה' 7:30 – 14:15
ביום ו' 7:30 – 12:45
שעות פעילות הצהרונים:
בימים א' – ה' 14:15 – 16:00
הסעות
על פי חוק חינוך מיוחד, תלמיד שהמרחק בין כתובת מגוריו לבין כתובת הגן עולה על 2 ק"מ, זכאי להסעה מטעם הרשות המקומית שבה הוא גר. זמני היציאה בבוקר וההגעה אחר הצהריים מתואמים מול מתאמת ההסעות ברשות המקומית.
קושי בשליפת מילים הוא קושי לזכור ולהשתמש במילים ספציפיות כאשר רוצים וצריכים להשתמש בהן, אף על פי שהן קיימות באוצר המילים. ילד שחווה קושי בשליפת מילים ינסה להסביר את עצמו ויחליף את המילה במשפט, כמו: "הדבר הזה שעושים איתו ככה…" וכדומה. כדי לעזור לילד להתמודד עם קשיי שליפה, מומלץ לפנות לטיפול אצל קלינאית תקשורת, שתעניק לילד כלים לעקוף את הקושי, ובמקביל תעבוד על ביסוס המילים באוצר המילים הפנימי, כדי שהן תישלפנה ביתר קלות.
המרפאה בעיסוק עובדת עם הילד על קשת רחבה של יכולות פיזיות ומנטליות, שהן הבסיס להתפתחות תקינה: ויסות חושי, מוטוריקה גסה, מוטוריקה עדינה, יציבות, תחושת גוף, התמצאות במרחב, ועיבוד נכון של מה שהוא שומע, רואה ומרגיש.
אלו הן יכולות חיוניות, שבעזרתן הילד יכול לחוש בנוח במרחב, ולהיות פנוי לקליטה וללמידה – ולעיבוד מיטבי של מה שהוא קולט ולומד.
לטיפול אצל קלינאית תקשורת במסגרת גן שפה שני יתרונות עיקריים:
לעומת זאת, טיפול בקהילה הוא בדרך כלל טיפול חד-שבועי, ללא הטרמה, ללא המשכיות בשאר ימות השבוע, וללא שיתוף פעולה מצד צוות הגן הרגיל.
בהשוואה בין הנתונים, וודאי שלימודים בגן שפה בעז"ה יתרמו לבתכם הרבה יותר.
התפתחות צלילי הדיבור אצל ילדים מתרחשת בשלבים, וכל שלב צפוי להופיע בטווח זמן משוער במהלך התפתחות הילד. ליקוי בהיגוי פירושו קושי בהפקת הגה או הגאים מסוימים – בשלב שבו הם כבר היו אמורים להיות מופקים באופן תקין. מומלץ לפנות לקלינאית תקשורת כאשר קיים חשש לליקוי בהיגוי, כדי לערוך אבחון ולקבל המלצות על טיפול מותאם.
ילדים רבים עוברים שלב התפתחותי של חוסר שטף בדיבור קרוב לגיל 3 שנים, כאשר בדרך כלל אין מדובר בגמגום והתופעה נעלמת מעצמה תוך תקופה קצרה יחסית, ללא צורך בטיפול מקצועי. לעומת זאת, אצל כ- 5% מכלל הילדים מופיע גמגום (בדרך כלל לפני גיל בית הספר), וגם במקרים אלה עשויה לחול בשלב מאוחר יותר "החלמה ספונטנית".
אם קיים ספק האם מדובר בגמגום או בחוסר שטף נורמלי, מומלץ לעבור אבחון אצל קלינאית תקשורת, על מנת לזהות את מהות הבעיה ולהחליט האם יש צורך בטיפול, ואם כן, איזה סוג טיפול יוכל לסייע באופן הטוב ביותר.
בגיל שנה וחצי אנחנו מצפים לאוצר מילים רחב יותר של לפחות 10 מילים. יחד עם זאת, חשוב לדעת שרוב הילדים המאחרים ידביקו בסופו של דבר את הפער וירכשו שפה תקינה. בכל אופן, כדי לקבל אינדיקציה, חשוב לשים לב לרמה ולקצב ההתפתחות הכללית של הילד: האם הם תקינים, או קיים איחור בתחומים נוספים כמו הליכה, משחק, הבנת השפה, תקשורת עם הסביבה? האם הילד שומע היטב?
אם ההתפתחות הכללית תקינה, ניתן להמתין לגיל שנתיים ולבדוק האם הפער צומצם. אם לא, יש לפנות להערכה אצל קלינאית תקשורת.
פתחיה אינה גובה תשלומים מההורים עבור הטיפול בילדים במוסדות החינוך המיוחד, להוציא דמי שכלול לפי תעריף המוסכם ע"י משרד החינוך בכפוף לחוזר מנכ"ל.
‘’בית יהודה אריה’’, רחוב בליליוס 6, ת.ד. 956, ירושלים
העתיד של כולנו מתחיל כאן: בילדים שלנו. ביחד נעניק להם את כל ההזדמנויות להתפתחות מיטבית ולחיים מאושרים, ונשפיע לטובה גם על איכות החיים של המשפחה ועל החוסן הקהילתי והחברתי של כולנו.